Modelfest Šumperk 2022

 


Autor textu: Daniel Ševčík
Autoři fotografií: Daniel Ševčík, Rostislav Axman


8.10.2022 jsme se vydali na Modelfest Šumperk 2022. Rosťa chtěl otestovat svůj nový Avax-Models/KPM Opava car, tak jsme mu s Námořníkem posloužili jako živí testeři. Jeli jsme jen na čumendu a nabrat inspiraci, ať nemusíme čekat na vyhlášení výsledků. Soutěž je hodnocena stylem líbí-nelíbí a zahrnuje kategorie jak plastikových, tak i papírových modelů.

Modelů bylo spousta, mě nejvíc zaujal čtvrtkový Delfín, který byl parádně rozkrytovaný s perfektně provedenou povrchovou úpravou v přírodním kovu. Dále se mi líbila B-52 v měřítku 1:72. Takový model člověk často postavený nevidí. Také nesmím zapomenout na MiGy-17 a 21 severovietnamského letectva, rozkrytovaného Fanouše od Jolly Rogers, nebo Huna v kovu. Parádní byl také Roland D VI b ve čtvrtce s lozenge a uvěřitelným ztvárněním dřevěného povrchu. Krásná byla i busta Baby Jagy, člověk si hned vzpomněl na Mrazíka. Velice mě zaujal také papírový Shinden, u kterého by člověk netipoval, že je postaven zrovna z papíru, model Husitského hradu a papírový Stonehenge. V bojovce mě zaujaly T-54 od Ammo MiG, M35 gunship, obojí 1:72 a Vietnam, což odpovídá mému oblíbenému období. Vtipná mi přišla i dioráma modrá smrt. Profesionální deformace… Moc hezká byla i dio Old gazebo s parádní vegetací a ztvárněním budovy.

Kromě vystavených modelů si modeláři mohli nakoupit různé věci u mnohých prodejců. Chtěl jsem travní trsy od Modelscene, které bohužel neměli, ale objevil jsem hezké resinové figurky a busty, které jsem si koupil. K nim jsem hned dokoupil nějaké podstavce.

Příjemným zpestřením soutěže byly i workshopy. My jsme navštívili workshop od Jorge Porto del Coral, který pracuje pro Miga. Ukazoval, jak vytvořit jednoduchou podložku s terénem a vegetací. Pro běžného modeláře bylo frustrující vidět, co se dá zvládnout za hodinku a půl, když to stejné sám patlá několik dní. Stejné možná ne, víc si dokáže za tu dlouhou dobu pohrát s detaily, takže určitě lepší a hezčí. Tak jsme se aspoň utěšovali, abychom se necítili tak blbě.  Zimní kamufláž od Jána Moravčíka, ani umístění modelu na podložku jsme už neviděli. Už nám kručelo v břiše, takže následovala prohlídka města s obědem. A kolem 3 hodiny odpoledne jsme se vraceli domů.

Soutěž byla zajímavá, modelů hodně a některé fakt hezké, člověk nasbíral nějakou tu motivaci ke stavbě. Která však bohužel doma dlouho nevydržela. Bylo příjemné pokecat s podobně postiženými lidmi. I ten workshop byl podle mě přínosem. Jsem rád, že jsme tam nakonec zajeli.


Jorge Porto del Coral

Jorge Porto del Coral

 

Pro vstup do galerie Modelfest Šumperk 2022 klikněte na fotku níže:

vstup do galerie

avax-models.cz

Owl.cz

Profimodeller.com

Ukázky našich modelů

Příští briefingy

Počítadlo přístupů